Material publicat în săptămânalul ProSport, distribuit în fiecare marți, împreună cu Ziarul Financiar.
Simona Halep (23 de ani) a reușit una dintre cele mai bune performanțe din carieră prin prezența în finala Turneului Campioanelor și a fost recompensată de organizatori cu un premiu pe măsură. După ce a pierdut în fața Serenei Williams (33 de ani), scor 3-6, 0-6, constănțeanca a primit un cec în valoare de 971.000 de dolari și 890 de puncte WTA, fapt pentru care a ajuns la suma de 6.559.408 de dolari câștigați din tenis, cea mai mare a unui tenismen român.
Al doilea cec ca valoare din 2014
Premiile pe care a treia jucătoare a lumii le-a câștigat într-un sezon excepțional însumează 4.519.763 de dolari, aproximativ 69% din totalul carierei. Simona a ajuns duminică în finala competiției care poate primi cu ușurință titlul de al cincilea turneu de Grand Slam al anului. Asta nu reiese numai din valoarea jucătoarelor prezente, cele mai bune opt ale anului, ci și din banii pe care Halep i-a primit, nu cu mult mai puțini decât cei încasați după finala de la Roland Garros. Eleva lui Wim Fissette a plecat cu 1.125.000 de dolari de la Paris (6-4, 6-7, 6-4 pentru Maria Șarapova), iar acela a rămas și cel mai important premiu al carierei. Topul este completat de banii câștigați după semifinala de la Wimbledon, 685.781 de dolari, finala de la Madrid (459.975 de dolari) și titlul cucerit la Doha (441.000 de dolari).
Premiu dublu pentru Serena Williams
Serena Williams (1 WTA) a câștigat pentru a treia oară la rând Turneul Campioanelor și totodată un cec în valoare de 2.047.000 de dolari, luându-și revanșa pentru o înfrângere rușinoasă, pe care o suferise cu patru zile mai devreme. În faza grupelor, Halep se impunea în minimum de seturi, cu scorul de 6-0, 6-2, pricinuindu-i americancei cea mai dură înfrângere în 16 ani: ultima dată când Serena a reușit contraperformanța să câștige numai două game-uri într-un turneu WTA a fost în 1998, atunci când avea doar 16 ani. Atunci, Joannette Kruger o învingea pe Serena cu 6-1, 6-1. Chiar dacă victoria Simonei din grupe a fost la fel de impresionantă precum cea a Serenei din ultimul act, premiul pe care l-a luat în urma ei a fost unul cu mult mai mic decât cel al americancei: 243.000 de dolari. Competiția din Singapore a avut un format unic, fiind acordate bonusuri și pentru victoriile din grupe.
„Serena este cea mai bună”
„Mulțumesc tuturor pentru că m-au susținut. Vreau să o felicit pe Serena pentru că este cea mai bună și că va termina sezonul pe poziția 1. A fost un vis sa fiu aici, mulțumesc echipei mele și parinților mei, am avut foarte mulți susținători”, a spus Halep la finalul partidei, pe podiumul de premiere. Serena Williams a avut numai cuvinte de laudă pentru Halep, având în vedere că sportiva americană s-a calificat în semifinale ca urmare a setului luat de româncă în fața Anei Ivanovic, în meciul decisiv al Grupei Roșii. „A fost o finală minunată și a fost o onoare să joc alături de un sportiv atât de mare precum Simona Halep”, a declarat Williams, care a strâns 63.050.779 de dolari din tenis. Simona Halep nu a trecut doar pe lângă un premiu record, ci a ratat și un titlu istoric. Nicio jucătoare născută după anul 1991 nu a mai câștigat vreo competiție de o asemenea anvergură. Doar o sportivă născută după anul 1990 a mai triumfat într-unul din cea mai mare clasă: Petra Kvitova (Cehia, născută pe 8 martie 1990) se poate lăuda cu două trofee la Wimbledon și o finală la Turneul Campioanelor. Simona este născută pe 27 septembrie 1991, iar Petra este jucătoarea care s-a aflat până luni pe locul 3 WTA și pe care românca a devansat-o în clasament. De partea cealaltă, Serena Williams a urcat pe locul trei în topul titlurilor câștigate la Turneul Campioanelor (2001, 2009, 2012, 2013 și 2014), la egalitate cu Steffi Graf și în spatele lui Chris Evert (8 trofee) și al Martinei Navratilova (8 trofee).
Sponsori numeroși la Turneul Campioanelor
Turneul sponsorizat de BNP Paribas s-a desfășurat într-o arenă impunătoare. Singaporezii au investit 1,38 miliarde de dolari în proiectul Singapore Sports Hub, complexul în care se găsește, pe lângă o arenă de fotbal, stadionul pe care Halep a disputat cinci partide. Singapore Indoor Stadium, situat în inima orașului-stat și cu o capacitate de 7.500 de locuri, este acoperit și are o tradiție în găzduirea unor evenimente speciale. Pe lângă BNP Paribas, sponsorul principal, s-au alăturat turneului și alte 12 companii de renume: constructorul german de automobile BMW, lanțul hotelier Gleneagles, banca OCBC, compania producătoare de cosmetice Oriflame, firma producătoare de ceasuri de lux Rolex, multinaționala producătoare de programe software SAP, providerul de televiziune și internet StarHub, compania producătoare de suplimente nutriționale Usana, colosul Xerox, compania producătoare de șampanii de lux Moet Chandon, cea de electronice Roca și compania aeriană Singapore Airlines.
Halep, cu mai mult de 1 milion de dolari decât Pavel
Simona Halep a fost a treia româncă din istorie care a participat la Turneul Campioanelor, competiție care are loc din anul 1972, după Virginia Ruzici și Irina Spîrlea. Halep a reușit ceea ce n-a izbutit Ruzici, actualul ei manager, atingerea ultimului act, dar mai are nevoie și de un titlu de Grand Slam pentru a o întrece în topul performanțelor. Virginia Ruzici a triumfat la Roland Garros, în anul 1978.
Totalul de peste 6,5 milioane de dolari pe care Simona l-a realizat din premii reprezintă cel mai mare din istorie al vreunui tenismen român și este greu de crezut că va fi egalat în viitorul apropiat. Pe locul al doilea se află Andrei Pavel (retras), cu 5.225.028 de dolari strânși din tenis, urmat de Victor Hănescu, 4.262.721 de dolari, Sorana Cîrstea cu 2.982.378 de dolari, Monica Niculescu cu 2.920.273 de dolari, Irina Spîrlea (retrasă) cu 2.653.966 de dolari, Horia Tecău cu 2.085.225 de dolari, Ilie Năstase (retras) cu 2.076.761 de dolari, Ruxandra Dragomir (retrasă) cu 1.861.426 de dolari.
8 titluri a câștigat în circuitul WTA Simona Halep. Eleva lui Wim Fissette a pierdut cinci finale
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER